Česká verze English version
Cykloserver.cz

Aktuality

Ještě jeden croissant na cestu

16.7.2020 07:16

Tour de France ve spojení s kulinářským zážitkem aneb oslava cyklistiky, francouzských pekařství a všemožných dobrot, na které budete mít během čtení neodolatelnou chuť. Tuhle knižní novinku můžete nyní vyhrát také v naší soutěži.

Bookmark and Share

Felicity Cloake projela na kole celou Francii, z Cherbourghu až do Paříže. Snažila se přitom nalézt dokonalý croissant, ale nejen to – zároveň na své cestě ochutnala to nejlepší, co vyhlášená francouzská gastronomie nabízí.

 

Budou se vám sbíhat sliny na mořské plody, Omelette Soufée, Crêpes, burgundské hovězí a mnohé další delikatesy, ale budete se i královsky bavit, protože Felicity je nenasytná požitkářka a dokáže tento pocit dokonale zprostředkovat. Samozřejmě jsou součástí knihy i originální receptury.


Nechte se vést stopou jejího kola, nebudete litovat. Felicity jede a nebrzdí!

Felicity Cloake
Vyrostla v Hertfordshiru, navštěvovala Rugby School a poté studovala angličtinu na St Peter's College v Oxfordu. V současnosti pracuje jako redaktorka a food bloggerka pro deník The Guardian a časopis New Statesman. Je úspěšnou autorkou několika knih o jídle.

 

Knihu můžete vyhrát v aktuálním kole soutěže na Cykloserveru »

 


"Perfektní, pomyslím si, špatné zprávy je potřeba zapít. Najdu je za rohem u piva a skleničky vína. O dvě rundy později nesměle navrhuji, že bychom si možná měli dát oběd, už jsou skoro dvě hodiny. Několik restaurací v okolí prohlašuje, že podávají oběd do půl třetí, i když samozřejmě ve skutečnosti se nám všichni jen vysmějí. „Non, Madame!“ kření se škodolibě číšník, zatímco rovná židle. „Je moc pozdě!“ V dalším podniku už zdálky kroutí hlavou, sotva překročíme práh. Nakonec skončíme v crêperii, která by rozhodně nesplnila přísné požadavky Crêperie Gourmande po vzoru Christophova jídelního lístku, ale je na pěkném malém náměstí. Servírka je tak naštvaná, že musí pracovat, i když čas k podávání oběda už skončil, až je to skoro legrační… I když zase ne tolik jako Torův burger, který místo v bulce dorazí zamotaný do vlhké palačinky. "

 


"Madame, která v mých očích odčinila veškeré prohřešky Redonu, přináší košík s půlkou bagety, baculatým zlatým croissantem a čtyři malé oříšky bretaňského másla (beurre demi-sel), které se podle všeho skládá napůl ze soli a napůl z lahodného mléčného tuku. Sním úplně všechno, jen abych měla záminku dojíst celé máslo. Muži si mě zvědavě prohlíží, když si fotím croissant (jehož poněkud nevýraznou chuť vynahradí výborná křupavá textura z mnoha vrstev), ale nesnažím se nic vysvětlovat; kvůli Brexitu si teď stejně všichni myslí, že jsme na hlavu."

 


V každé kapitole najdete nějaký zajímavý recept z francouzské kuchyně. Například recept na Tarte tatin:

Na 6 porcí budete potřebovat:

  • 8 malých jablek (osobně preferuji Coxovu renetu nebo Golden Russet) o celkové váze asi 725 g
  • 100 g cukru
  • 70 g másla nakrájeného na kousky

Na pečivo budete potřebovat (nebo můžete použít 350 g máslových sušenek, ale nebude to ono):

  • 210 g mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 vaječný žloutek
  1. Podle typu předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná, elektrická) nebo 180 °C (plynová, stupeň 6). Jablka oloupejte a rozčtvrťte, zbavte jadřinců. Na plotýnce zahřejte těžkou pánev vhodnou do trouby o průměru asi 20 cm a přidejte cukr a máslo. Nechte vše rozpustit, pak sundejte z plotýnky a opatrně na pánev rozložte nakrájená jablka tak, aby pokryla celou její základnu – já skládám plátky na bok a rovnám je tak, aby vytvořily dva soustředné kruhy – nezapomínejte, že cukr je horký. Pečte asi 30 minut.
  2. Mezitím si připravte těsto. Do velké mísy nasypte mouku s velkorysou špetkou soli, nastrouhejte máslo. Pořádně zamíchejte, dokud se nespojí, pak vmíchejte žloutek a trochu studené vody (asi 3 lžíce). Vypracujte lehce drolivé těsto. Dobře zabalte a nechte vychladit.
  3. Po 30 minutách v troubě vyndejte pánev na plotýnku (nedotýkejte se rukojeti!) a pečte vše asi 20–30 minut při nízké teplotě, dokud tekutina kolem okrajů nezíská karamelovou barvu. Můžete zvýšit teplotu, ale pozor, aby se náplň nespálila.
  4. Přendejte pánev z plotýnky a nechte ji mírně vychladnout. Mezitím si vyválejte těsto do velikosti, která pokryje pánev; mělo by být poměrně silné. Jakmile jablka vychladnou (můžete si je připravit předem a použít vychlazená), položte na ně těsto a po stranách je přimáčkněte. Pečte asi 35 minut v předehřáté troubě. Jemně uvolněte okraje a koláč přendejte na servírovací talíř.

„Ať už jste náruživý cyklista, frankofil, nenažranec, nebo prostě jen člověk, který dokáže ocenit dobrou knihu – tohle vás dostane.“
Yotam Ottolenghi
 
„Felicity Cloakeová je dokonalou společnicí na cesty – zvědavá, zábavná, klidná, a co je nejlepší, nenasytná požitkářka.“
Matthew Fort

„Nesmírně zábavná, houževnatá a okouzlující kniha, ve které duch svobodomyslného cestování perfektně doplňují Felicitiny skvělé recepty. Měla jsem problém ji vůbec odložit.“
Caroline Edenová

„Naprosto delikátní. Knihu jsem hltal, jako by každý odstavec byl čerstvě upečený croissant. Literární styl Cloakeové je lahodný stejně jako jídlo, které obětavě spořádá i za nás.“
Hadley Freeman

„Felicity Cloakeová kombinuje sílu a lyričnost mladé Elizabeth Davidové s výstřední odhodlaností prokousat se Francií na kole. Geniální a střelené.“
Tim Hayward

„Tohle je přesně ten druh knihy o jídle, o kterém jsem si myslela, že už je lidi přestali psát. Cesta se zastávkami na oběd (a na kávu a na večeři), která vám nabídne i recepty. A Francii! Strašně se mi to líbilo.“
Diana Henryová

„Úžasná kniha, vtipná, podmanivá a skvěle napsaná. Měla jsem pocit, jako kdybych cestovala s Felicity v její brašně na kole (vedle croissantu na svačinu).“

Anna Jonesová

„Evokativní, nakažlivé a občas strašně legrační dobrodružství, které v každém milovníkovi jídla, byť by byl mizerný cyklista, probudí chuť vyskočit na kolo a vydat se trajektem do Francie, okamžitě.“
Rosie Birkettová

„Styl Felicity Cloakeové se ze zneklidňující precizností zaměřuje na chuťové buňky, ale její fanoušci zjistí, jak úžasná je s ní zábava i mimo kuchyň. Jen těžko si představit lepší společnost na tuto delikátní gastronomickou odyseu. Je to jízda!“
Rhik Samadder

„Felicity píše o jídle i o místech s nakažlivou vášní. Ať už jste cyklista, nebo ne, bude pro vás dokonalou společnicí: vtipná, všímavá a vřelá.“
Bee Wilsonová

„Nesmírně zábavná kniha zachycující cestu na bicyklu z Cherbourgu do Paříže. Budete si přát, abyste šlapali na kole s ní a mohli si taky dát lehoučkou nadýchanou omelette soufflée. Geniální.“
Rachel Roddyová

„Felicity Cloakeová je nový Wainwright, ale mnohem vtipnější, a ve Francii, na kole a s obrovskou chutí k jídlu. Zábavná cesta Francií, při které zaručeně dostanete hlad.“
Meera Sodha

„Oslava cyklistiky, francouzských pekařství a všemožných dobrot, na které budete mít neodolatelnou chuť. Tour de France, ze které budete mít nefalšovaný požitek.“
Tom Parker Bowles

 

- inzerce -

Diskusní fórum pro: "Ještě jeden croissant na cestu"

Názor Autor Datum a čas
V diskuzi zatím není vložen žádný příspěvek.

Fotogalerie

Žádné fotogalerie

Reklama



Tipy pro Vás

SHOCart liga - seriál MTBO závodů pro veřejnost

Vyhrajte s námi

Partneři

SHOCart - outdoorové mapy všeho druhu Acepac - bikepacking equipment Česká Mountainbiková Asociace Rychlebské stezky Cyklisté vítáni - síť certifikovaných zařízení pro cyklisty

Najdi tip na výlet

v turistické oblasti
podle průchozího místa
podle typu aktivity

Kalendář

Novinky z knihovny

Reklama





Copyright 2007 - 2024 Cykloserver.cz |